Karaktärs design

Kapten Reko

Våren 2014 fick jag förfrågan om att pitcha en ny karaktär åt Concept Store och Konsumentföreningen Stockholm. Det enda jag fick veta var att hen skulle ha koppling till Skansen och handla om återvinning. Efter att flera olika versioner av karaktären, tecknad av flera olika illustratörer, testats på barngrupper och andra testgrupper så valdes till slut min version av Kapten Reko. Nu har hon en permanent plats med sitt huvudkvarter på Lill Skansen där jag också har fått äran att teckna en 12 x 5 meter stor väggmålning åt henne.

Kapten Reko och Rekospelet är ett utbildningsmaterial som syftar till att lära barn i förskolan/förskoleklass och vuxna i deras närhet varför man inte ska slänga maten och vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Spelet vänder sig till barn i förskoleklass och 5-6 åringar som går på förskolan det vill säga de som går sista året innan de börjar förskoleklass. Spelet skickas ut till skolan och pedagogerna spelar detta tillsammans med barnen vid fyra olika tillfällen. Varje tillfälle innehåller en diskussionsdel, en aktivitet samt en utmaning. Vid varje avklarad del får man en pusselbit som senare leder fram till ett lösenord. Femte och sista tillfället sker på Skansen. Där får barnen lära sig kopplingen mellan mat, djur och natur. De får även träffa Kapten Reko och blir dubbade till Rekohjältar.

Kapten Reko – en prisvinnare

Under 2015 tilldelades Kapten Reko andra pris i kategorin Bästa aktivitet om hållbarhet och miljö i The Corporate Engagement Award. Kapten Reko fick även ett brons i kategorin Mest innovativa sponsoraktiviteten.

gdfgfgfdgfdg