För några månader sen skrev jag ett inlägg som i största delen handlade om stress över jobb men även de skeva förutsättningarna som många tydligen anser att illustratörer ska anpassa sig efter. Visst behöver jag inte dra hela visan om att även om illustration är det roligaste jag vet så är det faktiskt ett JOBB och jag måste också ta betalt för det jobbet….det vet väl alla?

Jag tar jättegärna emot jobbförslag från alla möjliga sorters företag och privatpersoner men det går ju inte att jag ska sitta och arbeta gratis kors och tvärs. Mitt jobb ska betala min räkningar, mitt CSN lån och mina levnadsomkostnader. Min kunskap är inte något som jag fått fram lite på sidan av som en hobby utan det är fem års pluggande på Högskola och Konstskolor som har gett mig den kunskapen jag har idag.

Självklart kan jag tänka mig gratis jobb om det är för välgörenhet eller om det kan gynna mig i framtiden men på sista tiden har jag fått många förfrågningar om gratis jobb och det går ju inte. Inte för mig eller någon annan, vill man ha en unik bild får man räkna med att den som gör jobbet kommer att vilja ha riktigt betalt. Det brukar väl inte vara på tapeten att diskutera med frisören om att hen ska klippa gratis bara för att “du tycker väl ändå att det är lite kul”? Illustratörer är en yrkesgrupp som många anser ska kunna leva på “det roliga” i sitt yrket. Synd bara att “det roliga” är inte det som betalar mina räkningar.