Igår kväll landade jag på Arlanda med färgfläckar på byxorna och med ett par ganska trötta fötter…. MEN otroligt glad och nöjd över resan.

Jag kom till Helsingfors vid lunch i söndags. Taxin åkte direkt till mässan och jag hann bara hälsa på ett fåtal människor innan jag och en man som heter Saku skulle åka iväg och köpa material som skulle hålla upp duken. Den väggen som var i montern hade järnbitar som stack ut någon centimeter varje halvmeter.  Inte direkt en optimal yta att spänna en duk över. Vi åkte runt och letade efter ett ställe som fortfarande var öppet (eftersom det var söndag eftermiddag var det inte det lättaste) så såklart drog allt ut på tiden. Träskivorna vi hade tänkt att köpa fick inte plats i bilen och det gick inte heller att koppla på ett släp. Klockan började närma sig öppningsdags och de som var kvar i montern började bli stressade över tiden, hela konceptet gick ju ut på att jag live-målade så den lilla detaljen att jag inte fanns på plats var ju inte jättebra. Vi köpte i alla fall lite brädor och skyndade oss till mässan. Vi kom precis när det öppnade och vi fick sicksacka fram mellan champagnebrickorna, på ett sätt var det ganska bra för nu fanns det ingen tid för mig att hinna bli nervös det var bara att direkt börja skissa och sen måla. På söndagen målade jag i ca 2,5 timmar. Duken var ju enorm (2,5 x 5 meter) så jag försökte att fylla så mycket yta som möjligt med färg. När jag lämnade mässan på söndag kväll såg tavlan ut såhär:

Måndag var den första heldagen för mig att måla. Nu började önskningarna komma in så jag kunde inte bara fortsätta jobba på bakgrunden. Konceptet var att en redaktion skrev artiklar om de önskade objekten (som vi valde ut) och samtidigt målade jag och sedan kopplades de två ihop med varandra på deras hemsida. Önskningarna började välla in och den första att uppfyllas var en liten groda.

Den andra önskningen efter en groda blev en korp och den tredje Moby Dick. Korpen var inte så svår att placera ut men Moby Dick var ju lite svårare eftersom då skulle det in vatten och en val. Vi hade då även fått in en önskning om en nalle så då kom jag på en idé att sätta ihop flera önskningar. Det fick bli Moby Dick i akvariet, bakom akvariet står en nalle och tittar ner och vid sidan står en och fiskar. Det var ett ganska bra sätt att öka på farten och inte låta tavlan bli plottrig med en massa små objekt. Snobben önskningen fick bli ett t-shirt tryck på den ena nallens tröja.

Efter första heldagen hade jag lyckas täcka hela duken….slarvigt då men ändå täckt.

Dag nummer två gällde det att lägga in en snabbare växel, det var min sista heldag och jag ville hinna både fixa till skogen och lägga till flera objekt. Den här gången fick Alice i underlandet bli målad tillsammans med lilla My, jellingestenen, solroser, Oscar Wilde och TinTin raketen.

Att måla med en publik var verkligen en helt ny känsla. Innan har jag alltid tyckt att det har varit lite jobbigt att visa saker innan de var färdiga, det vara bara att glömma nu och köra på.

Den sista dagen var bara en halvdag, klockan 15 stängde mässan och eftersom tavlan skulle rullas ihop var jag tvungen att sluta måla mycket tidigare så färgen skulle hinna torka. Kvällen innan hade jag tittat på lite önskningar och det var en del som jag tyckte var så roliga att jag tyckte att det var värt att hänga på låset nästa morgon. Besattheten av att måla hade helt klart tagit över mig så att sova kändes ganska överskattat just då….07.20 nästa morgon släpptes jag in på mässan och då skyndande jag mig för att hinna klart det som stod på lapparna. Det var helt klart värt det för titta vem som fick vara med…Marvin! Min favorit!

Konceptet och mässan blev en succé! Det var massor av folk som stod och tittade och de flesta kom även tillbaka flera gånger för att se om deras önskning fanns med på bilden.  Axiell hade ju helt klart den roligaste montern och jag tror faktiskt att det var nästan aldrig var helt tomt på folk.

Gruppbild tillsammans med en del av Axiell folket Resultatet efter 3 dagars jobb. Jag känner mig ändå ganska nöjd att jag han med 18 önskningar och en bakgrund på så kort tid. Detta är dock inte slutresultatet, tavlan har skickats till mig och så fort färgen har kommit fram ska jag jobba en heldag till innan den är färdig. Vill ni titta på lite roliga filmsnuttar när jag står och vickar på huvudet (maniskt) medan jag målar och se hur hela konceptet såg ut kan ni klicka här.

Det här var verkligen det roligaste jobbet jag har gjort hitintills! Alla var hur trevliga som helst och jag var nästan lite rädd att jag skulle komma hem med en släng av hybris efter alla fina ord jag har fått från både de på Axiell och av främlingar på mässan. Nästan så att det känns lite tråkigt att det redan är över….fast helt över är det ju inte. Tavlan står ju faktiskt i hallen och väntar på sina sista detaljer. 🙂