Något som jag har kommit att tänka på är att det nästan alltid är på hösten jag får impulser att börja bygga stora djurskulpturer. Nu är det ungefär ett år sedan jag började fundera på grisen och det börjar klia ganska mycket i mina fingrar. Låt oss titta igenom min bygga skulptur historia.

Den första stora skulpturen jag gjorde var en installation. Det var en kurs i skolan som hamnade om retorik och vi fick fria tyglar. Fria tyglar är ju FRIA TYGLAR så jag gick loss och byggde en hund och en människa i hönsnät. Temat för skulpturen är ”som man bäddar får man ligga”. Vad det har med retorik att göra är det ingen som vet…

Eftersom det var min första ville jag direkt fortsätta bygga. Den här gången fick det bli en häst som tog upp HELA köket. Stackars min rumskompis som fick bo med hästen efter att jag hade flyttat ut. (Den var så stor att det krävdes hästtransport att flytta den och varje gång jag skulle försöka köra hem den blev det snöstorm). Tyvärr var hästen felbyggd så den fick sluta sina dagar på soptippen innan den ens var färdig.

Nu hade jag ju lärt mig av mina misstag och visste att det krävs en ordentlig trästomme för att skulpturen ska hålla. Fåret blev jag lite sugen på att bygga ungefär ett år efter hästen och då hade min mormor gått bort. Jag hade fått en hel låda med garn efter henne och jag ville göra något fint. Det fick bli ett får.

Fåret är jag faktiskt väldigt nöjd med. Den har varit på utställning några gånger och även vunnit två pris.

Ganska exakt ett år senare kom idén om grisen. Den här gången var det mycket mer komplicerat eftersom jag ville att grisen skulle vara i ett hopp. Jag behövde en ganska stor ställning som orkade hålla uppe vikten. Att bygga i trä kändes för klent så jag fick kontakt med en svetsare som svetsade ihop en järnställning. Sen var tekniken samma som på fåret dvs hönsnät, papier-maché, lera och gips.

Gissa vilken tid det är på året nu…? Bygga djur-tiden. Jag är sugen på att bygga en till häst. Min förra gick ju sönder så det suget finns fortfarande kvar. Eller så väljer jag något enklare…en (tre) räv(ar) kanske? Vad tycker ni, något litet eller ska jag satsa på det stora projektet igen? Jag skulle gissa på att Erik håller tummarna för ett av de mindre projekten.