Jag fick en fråga för ett tag sen om hur jag brukar gå till väga när jag gör mina illustrationer. Jag är ju inte helt fast i ett manér utan brukar hoppa fram och tillbaka mellan digitalt och mer traditionellt.  Just nu känner jag mig craaazzzzyy så det blir en mix av modernt och gammalt….eller ja, blyerts och Photoshop.

Just nu håller jag på att teckna julkort för fullt. Jag tecknar dem i blyerts och sen färgläggs de i Photoshop. Låt oss ta en titt.

Jag börjar med en idé och skissar snabbt upp den på ett vanligt skisspapper. Just i denna fas tycker jag om att teckna ganska smått och på billigt papper. Börjar jag jobba direkt på mitt fin-papper och i stort format är det givet att det inte kommer gå bra. Jag vill kunna slänga och börja om utan att få pappersslösarångest (bra ord). Ofta har jag ett stort skissblock som jag går loss på och testar gubbar och vinklar. Fult ska det va också!

När idén är färdig och jag är nöjd med gubben börjar jag på ett nytt papper. Jag kanske vänder och gör om lite men nu fokuserar jag få att få dit en omgivning som passar bra. Skisserna är fylld med grova streck som kladdar ner hela bilden. Tanken är inte att detta ska bli slutbilden. När jag är nöjd med alla objekt brukar jag ljusborda (också ett svinbra ord!) över bilden på mitt fin-papper.

Nu vill jag försöka undvika allt kladd så jag tecknar bara upp konturerna när jag ljusbordar och sen går jag igenom hela bilden en bit i taget. För att undvika kladd kan man enkelt lägga över ett rent papper över blyertsen där man inte jobbar så slipper man kladda ut med handen.

Slut på del 1. (Jag är tyvärr inte färdig med julkortet än så jag får visa fortsättningen en annan gång.) Men snart så! Nu ska jag följa med Idefix till veterinären och hålla tass medan hans tänder blir kollade.  Wish us luck!