Jag har fått lite förfrågningar om hur jag jobbar och tänkte att jag kunde visa lite exempel på en illustration som jag gjorde i somras. Finns säkert en miljard olika sätt man kan göra på men så här gör jag.

Först av allt måste jag komma på en idé. Ibland vet kunden vad de vill ha men så är inte alltid fallet. Just den här gången var min första idé lite för flummig och vi valde att gå vidare med en annan illustration. Men det fanns ändå något som gjorde att jag fastande för det här motivet så jag valde att ändå göra färdigt illustrationen för bara för kul.

Jag äger tyvärr ingen bra skanner så jag brukar fota mina skisser och illustrationer, det funkar ganska bra bara man drar lite i olika kontraster i Photoshop. Dock brukar jag inte vara så jättenoga när det kommer till skisser, de ser mest ut så här…eller fulare. Just den här illustrationen är ett bra exempel på att det måste gå fort med skissen för annars  lägger man ner en massa tid på något som kanske ändå inte blir godkänt.

skiss

När skissen är färdig kanske jag gör några små ändringar och sen är det bara att ljusborda över till ett nytt papper och börja teckna rent. Jag gillar att ha en blyertsgrund i mina illustrationer så jag brukar vara ganska noga med blyertsen.

När blyertsen är färdig fotar jag och sen frilägger själva illustrationen och lägger dit en vit bakgrund på ett eget lager bakom. boken-blyerts

Nu är det dags för färgläggning. Jag lägger på ett nytt lager som har multiply ikryssat för att blyertsen ska synas bakom färgen. Tycker att det ger en mer handtecknad känsla än att bara ha digital färg. Men det är ju såklart en smakfråga vad man föredrar.

boken-fargNär färgen är på plats kan man antingen känna sig färdig eller så kan man lägga in en bakgrund. Jag tyckte att illustrationen kändes lite stel och med tanke på att det är bok-tema på bilden ville jag prova att lägga dit en bakgrund. Jag letade på en textur hemsida och hittade ett foto av en gammal boksida och tyckte att den passade bra. Jag la in den på ett eget lager längst bak och för att illustrationen inte skulle sväva fick verktyget Burn Tool hjälpa mig att lägga dit en liten skugga.

boken-bakgrund

Det blev mer intressant med en gammal sida i bakgrunden men jag ville även ha en text och efter lite letande hittade jag en text jag gillade. Texten fick ett eget lager ovanpå bakgrundslagret och denna fick inställningen Soft Light för att bli genomskinlig. Sist av allt la jag dit ett lager längst upp för att ”kladda ner” kanten med lite vit färg.

Efter en del fixande blev detta slutresultatet. Tycker själv att det blev ett stort lyft när bakgrunden kom på plats. 🙂

boken-blogg