För ett tag sen fick jag en fråga av Tanja om vad jag brukar använda för ”verktyg” när jag jobbar. Tänkte passa på och visa lite av det jag använder.

Nu är ju jag lite schizofren i min stil och blandar gärna hej vilt mellan blyerts/photoshop/tucsh och akvarell. Men oavsett vilket manér jag använder så åker alla illustrationer in ett varv i datorn innan den är färdig. Min kära dator! Jag köpte en Imac för två år sedan när jag började satsa på att vara frilans och har inte ångrat det en sekund. (ja jag är dålig på att rensa på datorn…). De programmen jag alltid använder är Photoshop, Illustrator eller Indesign beroende på vad jag ska göra för sorts bild.

När jag färglägger eller redigerar mina bilder använder jag mig av min ritplatta som är en Wacom bamboo variant. Lite enklare modell men funkar jättebra för att både teckna och göra layout.

Drömmen är ju såklart att köpa en  cintiq 12WX. Det är en ritplatta där man tecknar på plattan precis som på min men den enorma skillnaden är att bilden är också direkt i plattan. Det gör att det blir betydligt mycket naturligare när man ser direkt vad man tecknar och inte bara i skärmen. Denna skärm kan man också vinkla för att få precis den arbetsställningen man föredrar. (Googla om ni också vill få ha-begär)I stort sett alla illustrationer börjar jag med att teckna för hand, då tycker jag om att ha en vanlig stiftpenna i blyerts. Gärna en med o,3 stift och en med 0,5 stift. Tuschpennorna brukar jag blanda hur som helst men tycker ändå att det känns bra att ha alla olika storlekarna att välja mellan. Min akvarelllåda ser ut som sju svåra år men den ändå är helt perfekt, finns absolut ingen anledning att torka av den för att jag använder även färgen som har torkat. Plastblomman (?) fick jag av min syster i present och den blandar jag upp färgen i. Räcker inte det brukar jag spara på glasburkar som jag blandar upp färg i när jag vet att jag behöver till en större yta. Mina största akvarelltips är att köpa riktigt bra penslar och papper. Det blir verkligen stor skillnad!Nu var det ganska länge sen jag tecknade med mina promarkers men jag tycker ändå att de är värda att nämnas. Många av mina illustrationer gör jag genom att blanda promarkers och akvarell (pennorna tar mycket stryk av att måla på akvarellpapper men det går mycket fortare om man bara snabbt vill ha en täckande yta.)

Det är bara lite av vad jag brukar använda.Det finns ju egentligen inget rätt eller fel utan det är ju egentligen bara att hitta ett arbetssätt som man trivs med. 🙂