Dagens torsdagsteckning är ”Jag skulle vilja visa er…”, väldigt fritt med andra ord. Jag har inte hunnit göra en ny teckning den här veckan men jag tänkte att jag kan visa er steg för steg när jag gjorde mitt kollage av Björnen.

Jag kan ju börja med att visa hur den ser ut som färdig bild. Just nu hänger den på utställningen i Kulturstugan och än så länge är den inte såld och nu är det inte jättemycket tid kvar på utställningen så det känns som att den får komma hem igen.

Innan man börjar med ett sånt här projekt måste man vara lite knäpp som vill limma alla pälsbitar bit för bit. På utställningen var det ganska kul att de flesta la inte märkte till att det var kollage innan de gick nära för att titta.

Så raskt vidare till steg för steg nu da!

Steg 1. Rita en björn (gärna lite ful) på ett skisspapper.

Steg 2: Ljusborda över björnen på ett akvarell papper och klipp ut. Klipp också ut en miljard små pälsbitar och börja limma längst ner.

Steg 3: Klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma, klipp, limma…osv i all evighet

Steg 4: Klipp bort huvudet och magen nästan helt och limma dit längre hårstrån från baksidan för att skapa en kant.

Sen till det viktigaste. Börja starkt tro att du lider av en konstig åkomma eftersom du har gett dig in på detta extremt långsamma projekt där det känns som att hjärnan smälter av lim-lukten.

Steg 5: Bli färdig! (jubla och dansa). Måla björnen i fjorton lager med gouache färg för att täcka de vita gliporna som kommer fram mellan pälsen.

Steg 6: Glöm bort att fota detta steg pga glädje över att all päls är på plats. (Ni får se det färdiga resultatet istället.)

Björnen är ju i ett löst stycke så jag hade först lite svårt att få ihop slutresultatet hur bakgrunden skulle se ut eller om det skulle vara något mer med i bilden. Efter lite funderande och feedback ifrån olika kompisar kändes det bäst att låta hen vara själv på bilden. För att ge den en mer ledig känsla målade jag bakgrunden med flytande grön akvarellfärg och sen så klippte jag ut lite gräs som fick vara i förgrunden. Björnen är i format 40×50 cm och det blev verkligen supersnyggt när den ramades in i en större ram (50x70cm).

Så här ser björnen när den är inramad och just nu hänger den snällt på Kulturstugan i Märsta (min utställningen pågår till den 24 mars). Det är öppet fre-sön 12-16 om det är någon som är i krokarna och vill kika på den ”live”. Adressen är Stockholmsvägen 22, Märsta (3 mil norr om Stockholm).

Nu i efterhand är jag ganska nöjd över slutresultatet MEN om jag om jag ska vara helt ärlig så kommer jag nog inte börja med ett nytt liknande projekt inom den närmaste framtiden.