Vissa av er som har läst bloggen från början vet att det är inte utan ångest som man väljer att frilansa som illustratör. Jobbat rasar ju inte in direkt i början och att säga att man måste jobba hårt för att få uppdragen är en ganska ordentlig underdrift. Man måste KÄMPA KÄMPA KÄMPA hela tiden. I början är man så svältfödd på jobbmail att så fort det kommer in en förfrågan åker hoppet upp….sen kan det ganska ofta visa sig vara folk som lever i en värld där illustratörer jobbar gratis och tror att jag vill inget heller än att teckna deras barnbok/tidningsreportage utan ersättning.  Nej tack! (…och så kraschar man ner.) Tror man är extra utsatt när man precis har börjat frilansa för portfolion är inte späckad med creddiga jobb och folk ser en möjlighet att eftersom man är ny kan man jobba gratis. Min erfarenhet att börja frilansa som illustratör är lite som att åka en obehaglig bergochdalbana. MEN nu på sista tiden har jag äntligen börjat fått mer och mer seriösa jobb som också är vettigt betalt. Känns så otroligt bra! Nu är det bara att lägga in en växel till så jag kan utöka och få in uppdrag från flera håll! 🙂

Så kom igen nu alla tidningar/bokförlag/företag! Jag tar alla möjliga sorters uppdrag!

Många av de större jobb jag har fått har haft korta deadlines och jag har märkt att det är egentligen det jag gillar bäst. Prestationsångesten finns det inte tid för och man tvingas leverera direkt så man kan heller inte lägga ner onödigt mycket tid på små detaljer. Sen den där jobbiga ångesten som kommer när man ska lämna ifrån sig skisser kommer nog fortfarande finnas kvar även om det går lite bättre nu än i början.

Igår väntade jag på att få en skiss godkänd och under tiden tänkte jag att det kunde vara bra att slipa lite på portfolion och göra en ny illustration. Idén fick jag i påsk efter att ha smällt i mig ett helt lass med godis och var sugen på att teckna men paltkoman kom emellan. Illustrationen fick vänta tills igår då det fanns en liten lucka. Mycket av det jag har gjort är fortfarande lite barnsligt så jag försöker göra illustrationer som känns lite mer lediga och vuxna så jag kan få uppdrag på flera tidningar.

En annan sak som känns väldigt bra är att det känns som att jag blir mer och mer säker i min stil. Innan kände jag mig lite hoppig mellan manér och stilar. Nu med blyerts och Photoshop känns det som att jag verkligen har hittat hem. Photoshop är ju så himla bra också att man kan bygga upp illustrationen i efterhand om t.ex. om alla bitar inte fick plats på samma sida. Kollagen vill jag också utveckla men just nu går det lite för långsamt för att det ska gå att göra som uppdrag. Det får vara en hobby på sidan av så länge.