För en tid sen släpptes en bok som jag och två vänner till mig har jobbat med. Johan Landgren och Roberth Hansson (som har bloggen Olja för blåbär) har skrivit en bok med samma titel. Boken handlar om just precis det den heter, oljeläget i världen och hur vår ekonomi och miljö påverkas av den. Jag har illustrerat omslaget och även några illustrationer i inlagan.

Projektet har pågått i flera år och var ett av de första stora projekt jag hoppade på precis när jag hade börjat frilansa. Boken är superbra skrivet men man blir också mörkrädd när man tänker på hur oljeläget i världen ser ut. Därför kanske ännu viktigare då det är ett ämne man gärna kanske blundar lite för! För att lätta upp boken fick jag fylla på med glada illustrationer där jag har fått sväva ut med färg och detaljer. Själva omslaget är lite grann uppdelat i två delar.

Johan och Roberth är på framsidan och för att få helhetskänslan måste man nästan hålla i boken då illustrationen sträcker sig över både fram och bak. Baksidan ger ett mycket mer dystert intryck än framsidan som känns mer ljus och lätt. Ett väldigt roligt projekt som även har resulterat i att jag har lite bättre koll på peak oil.

peakoilbok-utanflikar

I boken kan man hitta flera illustrationer.

peakoil-"trappa"

 

Vad var skillnaden i energiförbrukning på 70 talet kontra idag.

nuoch70

Dom olika ländernas oljeförbrukning beskrivs med hjälp av valar. valarnaKarta över Europa

kartaoch till sist min favorit är den som illustrerar hur västvärlden långsamt försöker hitta alternativ till biltrafiken samtidigt som andra delar av världen ökar enormt hela tiden.

vagen