Söt eller äcklig? Jag och Erik hade två råttor som husdjur för en massa år sedan de hette Elmer och Floyd och de var svartvita och väldigt söta. De råttorna som bor i Solna brukar däremot inte hamna under kategorin söt.

Men det är något med råttor och har man haft några som husdjur vet man hur personliga och smarta de är. Våra råttor var helt tama och kom alltid fram till oss när de var lösa. De hade sina favoritplatser och kunde börja putta på en om man råkade sitta på favoritstolen. Nu kommer vi nog aldrig ha råttor igen för det är ganska mycket jobb med buren och jag föredrar nog hundar och katter ändå.

Men ändå har råttor naglat sig fast i mitt undermedvetna för även om jag säkert aldrig kommer att ha en råtta som husdjur förekommer de ganska ofta i mina illustrationer. Inte heller den söta varianten utan den mer tilltufsade. Tittar man igenom mina bilder är det inte helt ovanligt att man hittar en liten typ nere i hörnet. För att visa att detta inte är ljug lägger jag upp lite smakprov på hur det kan bli när det smyger sig på en liten mental råtta….

Söt…………eller äcklig?