Ofta går jag runt med en bild i huvudet ganska länge, just det här motivet kom jag på för säkert någon månad sen men jag har inte haft tid att teckna den. Nu när jag håller på att uppdatera min portfolio inför bokmässan passade jag på och tecknade den en kväll när vi (Erik) tittade på film. En ganska sorglig bild när man titta noggrant.

Jag började med att teckna den ganska slarvigt i blyerts, då lägger jag även på skuggor och bestämmer vart ljuset kommer ifrån.

Det är ganska skönt att veta att just den bilden är inget jag kommer jobba vidare på så jag behöver inte vara jätterädd om pappret utan jag skuggar på grovt och suddar bara om jag inte blir nöjd. Sen när jag känner mig nöjd ljusbordar jag över bilden till ett annat papper, i det här fallet fick det bli ett akvarellpapper. Mitt ljusbord är för tillfället ur funktion så vårt vardagsrumsfönster fick hoppa in som ljusbord.

Nu är det bara att börja om. Jag vet hur ljuset ska vara och alla detaljer i bilden men jag hatar verkligen när akvarellen är för mesig. Men men det är ju en ganska nödvändig del i processen, det gäller bara att inte bli för ivrig och gå in för mycket på detaljer på ett ställe utan jobba fram bilden i jämn nivå så färgen och ljuset hänger ihop. Det är väl ungefär så långt jag har kommit än så länge, det färdiga resultatet kommer upp lite senare…nu är den ju som sagt fortfarande i ful stadiet.

Trevlig helg på er!